Przepisy kulinarne na grilla

Przepis #05 - Pstrąg z grilla

Znane jeszcze w kuchni staropolskiej, pstrągi należą do najpopularniejszych ryb spożywanych w naszym kraju. Wpływ ma na to tak powszechna dostępność, jak i walory zdrowotne - niska kaloryczność (100 kcal w 100g), wysoka przyswajalność pełnowartościowego białka, duża zawartość kwasów omega-3. Nie bez znaczenia oczywiście jest też kwestia smaku - mięso pstrąga jest bardzo aromatyczne i delikatne, a wzbogacone odpowiednią kompozycją przypraw zadowoli najwybredniejszych smakoszy.

Czytaj więcej
Przepis #04 - Pieczarki faszerowane

Bezmięsna alternatywa dla miłośników wspólnego spędzania czasu przy grillu. Ich silny aromat znakomicie komponuje się ze składnikami farszu, który można modyfikować według własnych upodobań. Najlepiej jest wybierać okazy większe i jędrne - grzyby bardziej miękkie łatwo tracą swą zwartą strukturę podczas kontaktu z wysokim poziomem ciepła i mogą się rozpadać.

Czytaj więcej
Przepis #03 - Szaragi

To sezonowe warzywo jest nie tylko bardzo smaczne i lekkostrawne, ale i łatwe w przyrządzaniu. Powinniśmy pamiętać, że czas pieczenia zależy od ich grubości - jego przedłużenie sprawi, że potrawa będzie bardziej miękka. Grillować powinniśmy na średnio nagrzanym ruszcie. Przygotowanie szparagów polega wyłącznie na ich umyciu, osuszeniu oraz ułamaniu zdrewniałych końcówek - pękają one dokładnie w tym miejscu, w którym zaczyna się jadalna część.

Czytaj więcej
Przepis #02 - Cheeseburger

Cheeseburger to danie, które uwielbiają wszyscy, gdyż łączy w sobie prostotę wykonania z możliwością improwizacji - ile gustów tyle dodatków. W poniższym przepisie przedstawimy prostą i klasyczną wersję grillowanego cheeseburgera, która może podlegać najrozmaitszym modyfikacjom, ograniczonym tylko wyobraźnią kucharza.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel