Przepis #19 - Owoce morza z grilla
2020-11-05
Składniki:
- 500 g krewetek tygrysich (surowych lub mrożonych)
- 500 g kalmarów w całości (surowych lub mrożonych)
- olej rzepakowy
- cukier trzcinowy
- limonka
- cytryna
- świeże chili
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- pieprz cayenne
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Jeśli zakupiliście mrożone krewetki i kalmary, rozmrażamy w zimnej wodzie. Następnie przygotować marynatę do kalmarów: do oleju dodajemy posiekaną papryczkę chili, pietruszkę, czosnek oraz pomidora. Smarujemy marynatą kalmary i na godzinę lądują w lodówce.
KROK 2
Krewetki tuż przed grillowaniem nabijamy na szpikulce do szaszłyków, delikatne skrapiamy olejem i solimy. Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć przez kilkanaście minut w zimnej wodzie (nie będą przypalały się na grillu, a krewetki będą będą z nich łatwiej schodzić).
KROK 3
Pomidory zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka. Opiekamy przez mniej więcej 15 minut - po dłuższym czasie pomidor nabierze konsystencji koncentratu pomidorowego.
Wyjmujemy z folii i przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Smacznego!
Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2020