Przepis #19 - Owoce morza z grilla

2020-11-05
Przepis #19 - Owoce morza z grilla





Składniki:

  • 500 g krewetek tygrysich (surowych lub mrożonych)
  • 500 g kalmarów w całości (surowych lub mrożonych)
  • olej rzepakowy
  • cukier trzcinowy
  • limonka
  • cytryna
  • świeże chili
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • pieprz cayenne
  • sól


  • Przygotowanie:

    KROK 1


    Jeśli zakupiliście mrożone krewetki i kalmary, rozmrażamy w zimnej wodzie. Następnie przygotować marynatę do kalmarów: do oleju dodajemy posiekaną papryczkę chili, pietruszkę, czosnek oraz pomidora. Smarujemy marynatą kalmary i na godzinę lądują w lodówce.

    KROK 2


    Krewetki tuż przed grillowaniem nabijamy na szpikulce do szaszłyków, delikatne skrapiamy olejem i solimy. Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć przez kilkanaście minut w zimnej wodzie (nie będą przypalały się na grillu, a krewetki będą będą z nich łatwiej schodzić).




    KROK 3


    Pomidory zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka. Opiekamy przez mniej więcej 15 minut - po dłuższym czasie pomidor nabierze konsystencji koncentratu pomidorowego.

    Wyjmujemy z folii i przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Smacznego!



Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel