Baza wiedzy

Przepis #20 - Grillowana cukinia
Niewątpliwymi zaletami cukinii są jej niska kaloryczność, aromat, łatwość chłonięcia przypraw oraz wysoka zawartość witamin i minerałów. Fosfor, magnez, cynk, potas, witaminy z grupy B, A, K i C oraz kwas foliowy - takie bogactwo wartości odżywczych czeka na nas w cukinii. Ponadto grillowanie cukinii jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne, a ona sama jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.
Czytaj więcej
Przepis #19 - Owoce morza z grilla

Krewetki mogą stanowić wykwintną przystawkę lub samodzielne danie, jeśli wzbogacimy je orientalną sałatką z kapusty pekińskiej, kiełków, sezamu i sosu sojowego. Do grillowania najlepiej wybierać większe gatunki - mniejsze lepiej sprawdzają się w koktajlach i jako dodatek do ryżu czy makaronu. Z pewnością warto spróbować kalmarów, kiedy przytrafi się ku temu okazja. Przygotowane na różne sposoby kalmary dodawać można do zup, sałatek i innych potraw.

Czytaj więcej
Przepis #17 - Oscypek z grilla

Oscypek to jeden z najpopularniejszych produktów z Podhala. Składa się z mleka owczego z domieszką mleka krowiego. Zgodnie z prawem unijnym należy do kulinarnego dziedzictwa Polski, a jego nazwa i ściśle określony skład podlegają prawnej ochronie. Dzięki wędzeniu uzyskuje niepowtarzalny, intensywny aromat, który powoduje, że oscypek znakomicie nadaje się jako dodatek do innych potraw, ale może też być w pełni samodzielnym posiłkiem, wzbogaconym o indywidualnie dobrane komponenty.

Czytaj więcej
Przepis #16 - Kapusta z grilla

Ma niezasłużoną opinię potrawy ciężkostrawnej. Zapracowała na nią nie sama kapusta, ale zazwyczaj towarzyszące jej dodatki - tłuste mięso, wędliny, grzyby. Tymczasem lecznicze właściwości znane są od wieków. Komplet witamin z grupy B, zawartość witaminy C porównywalna z cytryną, wapń, magnez, potas - dobroczynne właściwości kapusty można by mnożyć. Przygotowana na grillu nie tylko zachowuje większość swoich korzystnych wartości, ale odpowiednio podana może nabrać nowych, nieoczekiwanych walorów smakowych.

Czytaj więcej
Przepis #15 - Biała kiełbasa z grilla

Biała, surowa kiełbasa to istny poligon doświadczalny dla miłośników grillowania. Można przyrządzać ją na wiele sposobów, gdyż pozbawiona jest dominującego aromatu wędzonki i łatwo chłonie wszelkie przyprawy. Doskonale smakuje tak w zalewie miodowej jak i na ostro, a zapach dodanych do marynaty ziół przenika ją, nadając niebanalny posmak.

Czytaj więcej
Przepis #14 - Łosoś z grilla

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, jaką można spotkać na polskich grillach. Wynika to z jej szerokiej dostępności, łatwości w przyrządzaniu, a także walorów smakowych i zdrowotnych (wysoka zawartość kwasów Omega 3). To potrawa, która udaje się nawet niezbyt obytym ze sztuką grilla, a efekt jest zawsze godny podziwu.

Czytaj więcej
Przepis #13 - Grillowane udka z kurczaka

Udko z kurczaka to jedno z najpopularniejszych drobiowych dań w naszym kraju. Soczyste mięso jest ciemniejsze i znacznie bardziej wyraziste w smaku, niż biała sucha pierś, a ponadto na tyle smakowo elastyczne, że można doprawić je na wiele ulubionych sposobów - pikantne, słodko-kwaśne, mniej lub bardziej intensywne, nasycone aromatem wybranych przypraw. Nasza propozycja to dość klasyczny sposób przygotowania udek, które pozostaną miękkie i soczyste w środku, otoczonym chrupiącą i spieczona skórką.

Czytaj więcej
Przepis #12 - Grillowane skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka drobiowe to jedne z najpopularniejszych mięs, przyrządzanych na grillu. Ich zaletą jest krótki czas obróbki oraz rozmaitość wersji, w których mogą być podane. Ten przepis to dość klasyczne skrzydełka słodko-pikantne. Osoby nie przepadające za nutką słodyczy w potrawach mięsnych mogą zastąpić miód rozrzedzonym koncentratem pomidorowym, by uzyskać pikantno-kwaśny smak marynaty. Ale może warto spróbować czegoś nowego?

Czytaj więcej
Zaufane Opinie IdoSell
4.69 / 5.00 746 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-18
s
2024-03-16
Ok
pixelpixelpixelpixel