Przepis #15 - Biała kiełbasa z grilla

2020-11-02
Przepis #15 - Biała kiełbasa z grilla





Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • ½ litra ciemnego piwa typu porter
  • 1 szklanka wody
  • 2 cebule
  • mielony kminek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    W garnku zeszklić posiekaną cebulę, zalać ją piwem z wodą, zagotować. Idealnie do powyższych czynności nada się palnik boczny. Do wrzątku wkładamy kiełbasę, trzymamy na gazie do 15 min, nie doprowadzając do wrzenia, woda ma delikatnie mrugać.

    KROK 2


    Kiełbasę wyjąć do przestudzenia, w tym czasie zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem, w którym gotowała się kiełbasa.

    KROK 3


    Kiełbasę ponacinać w kilku miejscach, dokładnie wsmarowujemy mieszanką koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku, miodu i przypraw. Odstawić do nasiąknięcia na godzinę.

    KROK 4


    Grillować na mocno rozgrzanym ruszcie przez 10 minut, co jakiś czas przewracając i smarując resztą marynaty.




    Podawać na gorąco, polaną sosem z ciemnego piwa, z chrzanem i białym pieczywem. Smacznego!



Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel