Przepis #15 - Biała kiełbasa z grilla
2020-11-02
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- ½ litra ciemnego piwa typu porter
- 1 szklanka wody
- 2 cebule
- mielony kminek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
W garnku zeszklić posiekaną cebulę, zalać ją piwem z wodą, zagotować. Idealnie do powyższych czynności nada się palnik boczny. Do wrzątku wkładamy kiełbasę, trzymamy na gazie do 15 min, nie doprowadzając do wrzenia, woda ma delikatnie mrugać.
KROK 2
Kiełbasę wyjąć do przestudzenia, w tym czasie zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić wywarem, w którym gotowała się kiełbasa.
KROK 3
Kiełbasę ponacinać w kilku miejscach, dokładnie wsmarowujemy mieszanką koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku, miodu i przypraw. Odstawić do nasiąknięcia na godzinę.
KROK 4
Grillować na mocno rozgrzanym ruszcie przez 10 minut, co jakiś czas przewracając i smarując resztą marynaty.
Podawać na gorąco, polaną sosem z ciemnego piwa, z chrzanem i białym pieczywem. Smacznego!
Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2020