Przepis #17 - Oscypek z grilla

2020-11-04
Przepis #17 - Oscypek z grilla





Składniki:

  • 1 duży oscypek (60-80 dag)
  • olej
  • słodka papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oregano, suszona bazylia, zioła prowansalskie
  • jajko
  • bułka tarta

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Z oscypka odciąć końcówki, tzw. "piętki". Pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Najlepiej wybrać produkty o kształcie walcowatym - te wrzecionowate nie pozwolą na uzyskanie równej szerokości plastrów.

    KROK 2


    Każdy plaster z obu stron posmarować niewielką ilością oleju, natrzeć czosnkiem, słodką papryką i ulubionym zestawem suszonych ziół. Jajko roztrzepać w misce. Zanurzać w nim pojedyncze plastry, a następnie obtaczać je w bułce tartej.

    KROK 3


    Oscypki ułożyć na posmarowanej olejem płycie żeliwnej po gładkiej stronie lub tacce. Oscypek nie potrzebuje wysokiej temperatury. Podczas pieczenia kilkukrotnie obracać. Grillować do czasu, aż panierka się zrumieni na złoty kolor, a ser zmięknie.




    Grillowane oscypki najlepiej smakują podawane z wytrawną żurawiną oraz ze skropioną oliwą sałatą zmieszaną z pomidorami. Smacznego!



Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel