Przepis #17 - Oscypek z grilla
2020-11-04
Składniki:
- 1 duży oscypek (60-80 dag)
- olej
- słodka papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- oregano, suszona bazylia, zioła prowansalskie
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
KROK 1
Z oscypka odciąć końcówki, tzw. "piętki". Pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Najlepiej wybrać produkty o kształcie walcowatym - te wrzecionowate nie pozwolą na uzyskanie równej szerokości plastrów.
KROK 2
Każdy plaster z obu stron posmarować niewielką ilością oleju, natrzeć czosnkiem, słodką papryką i ulubionym zestawem suszonych ziół. Jajko roztrzepać w misce. Zanurzać w nim pojedyncze plastry, a następnie obtaczać je w bułce tartej.
KROK 3
Oscypki ułożyć na posmarowanej olejem płycie żeliwnej po gładkiej stronie lub tacce. Oscypek nie potrzebuje wysokiej temperatury. Podczas pieczenia kilkukrotnie obracać. Grillować do czasu, aż panierka się zrumieni na złoty kolor, a ser zmięknie.
Grillowane oscypki najlepiej smakują podawane z wytrawną żurawiną oraz ze skropioną oliwą sałatą zmieszaną z pomidorami. Smacznego!
Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2020