Przepis #13 - Grillowane udka z kurczaka

2020-10-21
Przepis #13 - Grillowane udka z kurczaka



Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczka ostrej papryki chili
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Udka myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem.

    KROK 2


    Piwo łączymy z oliwą, miodem i przyprawami, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum sześć godzin.

    KROK 3


    Po tym czasie udka osączamy, posypujemy solą i układamy na średnio rygoryzm grillu, a marynatę redukujemy w rondlu często mieszając, aż do zgęstnienia. Perfekcyjnie sprawdzi się płyta żeliwna po gładkiej lub ryflowanej stronie lub tacki do grillowania. Udka potrzebują więcej uwagi, pieczemy je 30-40 minut, co jakiś czas obracając i smarując sosem powstałym z marynaty. Warto pamiętać, że surowe mięso drobiowe może być niebezpieczne dla zdrowia, należy więc za pomocą wykałaczki sprawdzać stopień jego wypieczenia.

    Miód i piwo karmelizują się na zewnątrz, nadając skórce pyszną chrupkość, a jednocześnie zapobiegając wysuszeniu mięsa wewnątrz. Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel