Przepis #13 - Grillowane udka z kurczaka
2020-10-21
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 butelka jasnego piwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczka ostrej papryki chili
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Udka myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy papierowym ręcznikiem.
KROK 2
Piwo łączymy z oliwą, miodem i przyprawami, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum sześć godzin.
KROK 3
Po tym czasie udka osączamy, posypujemy solą i układamy na średnio rygoryzm grillu, a marynatę redukujemy w rondlu często mieszając, aż do zgęstnienia. Perfekcyjnie sprawdzi się płyta żeliwna po gładkiej lub ryflowanej stronie lub tacki do grillowania. Udka potrzebują więcej uwagi, pieczemy je 30-40 minut, co jakiś czas obracając i smarując sosem powstałym z marynaty. Warto pamiętać, że surowe mięso drobiowe może być niebezpieczne dla zdrowia, należy więc za pomocą wykałaczki sprawdzać stopień jego wypieczenia.
Miód i piwo karmelizują się na zewnątrz, nadając skórce pyszną chrupkość, a jednocześnie zapobiegając wysuszeniu mięsa wewnątrz. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2020Polecane