Przepis #20 - Grillowana cukinia
2020-11-30
Składniki:
- kilka młodych cukinii
- łyżka soli
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2-3 ząbki czosnkuy
- łyżeczka mielonego pieprzu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
KROK 1
Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm.
KROK 2
Przyprawy mieszamy z olejem aż do rozpuszczenia cukru i soli oraz uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry cukinii nacieramy marynatą i odkładamy na ok. pół godziny, by miąższ zdążył wchłonąć wszystkie aromaty.
KROK 3
Dobrze rozgrzewamy grill, cukinie warto ułożyć na płycie żeliwnej po gładkiej lub ryflowanej stronie. Pieczemy krótko, 7-8 minut, co jakiś czas przewracając, aż do zrumienienia i miękkości warzywa.
Cukinia idealnie sprawdzi się jako przystawka, albo dodatek do dania głównego. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020Polecane