Przepis #14 - Łosoś z grilla
2020-10-30
Składniki:
- łosoś w płatach ze skórą lub dzwonkach
- świeży koperek
- papryka słodka
- cytryna
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Z umytej cytryny wyciskamy sok, a skórkę ocieramy na tarce o drobnych oczkach. Kawałki łososia skrapiamy sokiem. Posiekany koperek mieszamy z przyprawami i skórką z cytryny, delikatnie nacieramy nimi rybę i odstawiamy na przynajmniej godzinę. Należy pamiętać, by przed położeniem na grillu łosoś miał temperaturę pokojową.
KROK 2
Kawałki ryby smarujemy olejem i układamy na średnio rozgrzanym grillu. W przypadku płatów powinniśmy robić to skórą do dołu. Zależnie od grubości pieczemy ok. 10 - 12 minut, do zrumienienia od spodu. Jeśli łosoś jest w dzwonkach, w połowie tego czasu przekładamy go na druga stronę. Mięso powinno być ścięte i elastyczne w dotyku.
KROK 3
Pod koniec pieczenia odwracamy je, by uzyskać efekt brązowych prążków na płatach. Soczysta ryba powinna mieć lekko chrupiącą skórkę, która utrzymuje wewnątrz wszystkie soki i aromaty.
Tak przygotowany łosoś doskonale smakuje podany z twarożkiem doprawionym śmietaną, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem oraz z gotowanym lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2020