Przepis #14 - Łosoś z grilla

2020-10-30
Przepis #14 - Łosoś z grilla





Składniki:

  • łosoś w płatach ze skórą lub dzwonkach
  • świeży koperek
  • papryka słodka
  • cytryna
  • olej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Z umytej cytryny wyciskamy sok, a skórkę ocieramy na tarce o drobnych oczkach. Kawałki łososia skrapiamy sokiem. Posiekany koperek mieszamy z przyprawami i skórką z cytryny, delikatnie nacieramy nimi rybę i odstawiamy na przynajmniej godzinę. Należy pamiętać, by przed położeniem na grillu łosoś miał temperaturę pokojową.

    KROK 2


    Kawałki ryby smarujemy olejem i układamy na średnio rozgrzanym grillu. W przypadku płatów powinniśmy robić to skórą do dołu. Zależnie od grubości pieczemy ok. 10 - 12 minut, do zrumienienia od spodu. Jeśli łosoś jest w dzwonkach, w połowie tego czasu przekładamy go na druga stronę. Mięso powinno być ścięte i elastyczne w dotyku.

    KROK 3


    Pod koniec pieczenia odwracamy je, by uzyskać efekt brązowych prążków na płatach. Soczysta ryba powinna mieć lekko chrupiącą skórkę, która utrzymuje wewnątrz wszystkie soki i aromaty.

    Tak przygotowany łosoś doskonale smakuje podany z twarożkiem doprawionym śmietaną, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem oraz z gotowanym lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!



Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel