Przepis #12 - Grillowane skrzydełka z kurczaka
2020-10-20
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka (8-10 sztuk)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Kwintesencją smaku skrzydełek jest marynata. To ona zapewnia odpowiedni smak mięsa oraz zapewnia jego właściwą soczystość. Sos sojowy, miód i przyprawy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
KROK 2
Ze skrzydełek (dobieramy je tak, by były podobnej wielkości, dzięki temu zgrillują się w tym samym czasie) odcinamy najcieńsze końcówki - są one pozbawione mięsa, a skóra i chrząstki łatwo się przypalają. Układamy je w naczyniu i zalewamy przygotowaną marynatą, obracając kilkukrotnie tak, by cała powierzchnia została odpowiednio nią pokryta. Po przykryciu folią spożywczą odstawiamy naczynie do lodówki - wystarczy 4 do 5 godzin, ale pełnię smaku skrzydełka osiągną po 12 godzinach leżakowania.
KROK 3
Przed położeniem na grillu mięso należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Układamy je na płycie żeliwnej po gładkiej stronie lub tacce i kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy po kilka minut z każdej strony - warto nadzorować ten proces, by uniknąć przypalenia. Temperatura powinna być dość wysoka, dzięki temu mięso szybko "zamknie się", a my uzyskamy soczyste wnętrze i ładnie spieczoną, chrupiącą i aromatyczną skórkę.
Dobór surówek zależy tylko od nas, gdyż skrzydełka z grilla doskonale komponują się z każdą z nich. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2020Polecane