Przepis #05 - Pstrąg z grilla
2020-07-08
Składniki:
- 4 wypatroszone pstrągi
- 1/2 kostki masła
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 8 plasterków cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Ryby umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem na zewnątrz i od środka.
KROK 2
Masło ogrzać do miękkości, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem, doprawić. Do tuszki każdego pstrąga włożyć po dwie łyżki ziołowego masła, a także posmarować nim skórę. Plasterki cytryny przekroić na pół, wsunąć do środka ryb.
KROK 3
Każdego pstrąga zawinąć w folie do pieczenia, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
KROK 4
Ryby można piec w tej samej folii na dobrze rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. Idealnie do ryby sprawdzi się opiekacz dostępny w naszym sklepie, do wyboru pojedynczy lub potrójny. Ułatwia grillowanie, trzyma rybę zwartą, pomaga przy obracaniu i zdjęciu gorącej ryby z grilla.
Grillowane szparagi znakomicie smakują w asyście z grillowaną cukinią. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020