Przepis #04 - Pieczarki faszerowane
2020-07-01
Składniki:
- 8-10 sztuk dużych pieczarek
- 4 łyżeczki oleju
- słodka papryka
- sól
Farsz:
- 8 suszonych pomidorów
- 250 g sera typu Lazur, Gorgonzola
- pęczek natki pietruszki
- sól
- sok z cytryny
Przygotowanie:
KROK 1
Najpierw należy przygotować farsz. Pomidory i natkę pietruszki drobno posiekać, dodać starty lub pokruszony ser. Całość doprawić odrobiną soli (ostrożnie, gdyż ser pleśniowy jest już dość słony!) oraz dwiema - trzema łyżeczkami soku z cytryny. Odstawić w naczyniu do przemieszania się smaków na ok. pół godziny.
KROK 2
Pieczarki umyć, odciąć ogonki. Kapelusze można obrać ze skórki lub dokładnie wyszorować. Olej wymieszać z połową łyżeczki soli i słodką papryką. Posmarować kapelusze pieczarek z obu stron i na brzegach. Obrane grzyby bardzo szybko chłoną olej, ale pojedyncza warstwa oleju wystarczy, by uchronić je przed przypaleniem.
KROK 3
Same kapelusze układać na dobrze rozgrzanym grillu na płycie żeliwnej po ryflowanej stronie, ewentualnie na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie. Delikatna struktura wymaga stałej kontroli, by nie dopuścić do spalenia. Grillować po trzy minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
KROK 4
Po tym czasie na kapelusze nałożyć porcję farszu. Przy grillu gazowym zmniejszamy płomień grilla, a przy grillu węglowym można przełożyć ruszt grilla nieco wyżej, by zmniejszyć temperaturę. Poddawać obróbce termicznej jeszcze przez mniej więcej 10 minut, aż ser się rozpuści, a farsz będzie miał półpłynną konsystencję.
Po zdjęciu z rusztu całość można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020