Przepis #01 - Karkówka z grilla

2020-06-05
Przepis #01 - Karkówka z grilla



Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. centymetra. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Smarujemy nią karkówkę z obu stron, po czym przekładamy do naczynia, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na 12 godzin.

    KROK 2


    Wyjmujemy mięso na ok. godzinę przed planowanym grillowaniem, by zdążyło osiągnąć temperaturę pokojową.

    KROK 3


    Bardzo istotne jest dobre rozgrzanie grilla i rusztu, na którym będziemy układać karkówkę. Gdy osiągniemy odpowiednio wysoką temperaturę, proces pieczenia powinien być krótki - wystarczy po kilka minut z każdej strony, by mięso pozostało soczyste, wypieczone i ładnie zarumienione.

    Grillowana karkówka znakomicie smakuje z domowymi surówkami i pieczonymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel