Przepis #01 - Karkówka z grilla
2020-06-05
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. centymetra. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Smarujemy nią karkówkę z obu stron, po czym przekładamy do naczynia, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na 12 godzin.
KROK 2
Wyjmujemy mięso na ok. godzinę przed planowanym grillowaniem, by zdążyło osiągnąć temperaturę pokojową.
KROK 3
Bardzo istotne jest dobre rozgrzanie grilla i rusztu, na którym będziemy układać karkówkę. Gdy osiągniemy odpowiednio wysoką temperaturę, proces pieczenia powinien być krótki - wystarczy po kilka minut z każdej strony, by mięso pozostało soczyste, wypieczone i ładnie zarumienione.
Grillowana karkówka znakomicie smakuje z domowymi surówkami i pieczonymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020