Przygotowanie grilla po zimie do sezonu

2023-02-10
Przygotowanie grilla po zimie do sezonu

Grillowanie jest popularną formą spędzania wolnego czasu w ciepłych miesiącach. Aby jednak cieszyć się nim w pełni, konieczne jest dobre przygotowanie grilla po zimie. Oto kilka wskazówek, jak to zrobić.

  1. Oczyszczenie grilla

Po zimie na powierzchni grilla i jego elementach może znajdować się kurz, brud, liście, a nawet zwierzęce odchody. Dlatego przed rozpoczęciem grillowania należy dokładnie oczyścić wszystkie części grilla. Można to zrobić przy pomocy specjalnego środka. Tu uwaga sprawdź skład czy środek nie wchodzi w reakcje (tzw. środek agresywny) - owszem takie środki dobrze czyszczą tłuste zabrudzenia, ale mogą uszkodzić powłoki lakiernicze, np. mączki, które mają tendencje do rysowania. Do czyszczenia grilla rekomendujemy jednak ciepłą wodę z delikatnym detergentem do mycia naczyń. Uwaga elementy żeliwne czyścimy wyłącznie wodą, użycie środków może wpłynąć na późniejszy smak potraw. Grilla dobrze osuszyć, wytrzeć do sucha, warto czyszczenie przeprowadzić w słoneczny dzień, nie ma nic lepszego jak dokładne osuszenie w promieniach słońca.

  1. Konserwacja grilla

Po oczyszczeniu grilla należy pamiętać o jego konserwacji, aby zapobiec rdzewieniu i zabezpieczyć go przed warunkami atmosferycznymi. W tym celu można użyć specjalnego środka do konserwacji grilla. My rekomendujemy olej roślinny, zawsze posiadamy go w kuchni, mamy pewność, że olej jest świeży i bezpieczny dla nas. Najlepszy będzie olej słonecznikowy rafinowany, z uwagi na swoją wysoką temperaturę dymienia (210 - 225*C). Przy grillach olejem konserwujemy wyłącznie ruszty grillowe i do podgrzewania. Reszta elementów (korpus, pokrywa itp) nie wymagają natłuszczania, są pokryte lakierem zabezpieczającym materiał z którego są wykonane. Jeśli powłoka lakiernicza jest uszkodzona, warto miejsca odczyścić, dokładnie odtłuścić i pomalować (korzystaj z farb przeznaczonych do tego celu, zapoznaj się z kartą charakterystyki farby). Kociołki żeliwne i inne akcesoria żeliwne opisywaliśmy już wcześniej ---> LINK

  1. Kontrola szczelności grilla

Przed rozpoczęciem grillowania należy sprawdzić, czy wszystkie części grilla są szczelne i nie ma w nich żadnych dziur lub pęknięć. W przeciwnym razie dym będzie uchodził, co wpłynie na jakość grillowanych potraw. Może również spowodować niekontrolowane wyciekanie tłuszczu przez dziury lub wypadanie żaru, co może być bardzo niebezpieczne. Jeśli potrzebujesz części na wymianę, zachęcamy do kontaktu z działem serwisu (RMA - części zamienne)

  1. Kontrola gazu lub węgla

Jeśli korzystasz z grilla na gaz, należy sprawdzić, czy butla jest pełna i czy wszystko jest dobrze podłączone. Sprawdź dokładnie wąż gazowy, zazwyczaj jest w kolorze pomarańczowym, to niezwykle odporny wąż na uszkodzenia i warunki atmosferyczne, ale co jakiś czas warto sprawdzić jego stan. Ewentualne pęknięcia, rozwarstwienia od razu zauważysz. Opaski zaciskowe, sprawdź czy są dokręcone, jaki jest ich stan. Jeśli ich stan oceniasz jako kiepski, np. mają zerwane gwinty lub są zardzewiałe wymień je, to koszt maksymalnie kilku złotych. Wymieniając butlę sprawdź stan uszczelki w zaworze butli. W przypadku grilla węglowego należy upewnić się, że węgiel lub brykiet jest dobrej jakości i nie zawierają niebezpiecznych związków. Na opakowaniu znajdziesz wszystkie informacje (pochodzenie, bezpieczeństwo stosowania z żywnością itp.). Nie kupuj węgla i brykietu luzem lub w opakowaniach zastępczych. Węgiel lub brykiet występuje w papierowych torbach.

  1. Przetestowanie grilla

Po wykonaniu wszystkich powyższych kroków, należy przetestować grilla, rozpalając go na kilka minut. Dzięki temu można sprawdzić, czy wszystko jest w porządku i czy wszystkie elementy są na swoim miejscu. Skoro masz już cały proces za sobą, a Twój grill lśni wykorzystaj to do pierwszego grillowania w sezonie. Wrzuć na grilla lubianą kiełbasę, jeśli szukasz inspiracji zachęcamy do zaglądnięcia do przepisów --> LINK

Jeśli jeszcze nie masz akcesoriów to zachęcamy do ich wyboru, dzięki nim należycie zadbasz o swój sprzęt, poprawisz kondycję swojego grilla oraz będzie Ci łatwiej i dokładniej czyścić grilla do kolejnego biesiadowania.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2023
Zaufane Opinie IdoSell
4.68 / 5.00 823 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-19
Super bez kłopotów
2024-07-23
Grill świetnie się sprawuje, warty swojej ceny, na razie dwukrotnie użyty, dałbym 5/5, bo za tą jakość w tej cenie naprawdę warto się nim zainteresować, ale zauważam pewne minusy: 1) żeby zmieścić 11kg butle w wózku trzeba odkręcić blachę boczną i górną, bez tego nie ma opcji zmieścić tam butli, 2) zamówiłem akcesoria - komplet sztućców 37.5 cm, jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się że nie mogę ich odwiesić na hakach grilla, albo otwory są za małe, albo haki za duże do tych akcesoriów. Przecież to są akcesoria marki, to chyba powinno być to jakoś ujednolicone??? I jeszcze duży minus za niedbałe zapakowanie płyty żeliwnej, zamówionej jako dodatkowej, nie została odpowiednio zabezpieczona, została po prostu wrzucona do pudełka, przez co w rogu żeliwo odprysło.
pixelpixel