Przepis #11 - Kukurydza z grilla

2020-10-06
Przepis #11 - Kukurydza z grilla



Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy, świeże (z liśćmi) lub mrożone
  • 1 łyżka masła na każdą kolbę
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Zamrożone kolby kukurydzy obgotować przez 10 minut. Z kolb świeżych zdjąć zewnętrzne liście i pozostawić tylko te najbliższe. Odsunąć je delikatnie, umyć powierzchnię z ziarnami, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Ponownie otulić kolby liśćmi. Podczas grillowania ulegną one przypieczeniu, natomiast ziarna pozostaną miękkie i aromatyczne.

    KROK 2


    Grillować ok. 20-30 minut na średnio rozgrzanym ruszcie. Można również zawinąć kukurydze w folię aluminiową, uprzednio smarując kolby odrobiną masła. Jednak bezpośrednie grillowanie mocniej uwalnia zawarty w ziarnach aromat.

    KROK 3


    W międzyczasie przygotować masło ziołowe - miękkie masło wymieszać z natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Po zdjęciu kukurydzy z grilla oderwać pozostałe liście, ułożyć kolby na półmisku, każdą z nich posmarować masłem pietruszkowym. Warto skorzystać z uchwytów do kukurydzy! Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.38 / 5.00 16 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-04-14
,,
2021-04-19
Ok.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel