Przepis #11 - Kukurydza z grilla
2020-10-06
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy, świeże (z liśćmi) lub mrożone
- 1 łyżka masła na każdą kolbę
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Zamrożone kolby kukurydzy obgotować przez 10 minut. Z kolb świeżych zdjąć zewnętrzne liście i pozostawić tylko te najbliższe. Odsunąć je delikatnie, umyć powierzchnię z ziarnami, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Ponownie otulić kolby liśćmi. Podczas grillowania ulegną one przypieczeniu, natomiast ziarna pozostaną miękkie i aromatyczne.
KROK 2
Grillować ok. 20-30 minut na średnio rozgrzanym ruszcie. Można również zawinąć kukurydze w folię aluminiową, uprzednio smarując kolby odrobiną masła. Jednak bezpośrednie grillowanie mocniej uwalnia zawarty w ziarnach aromat.
KROK 3
W międzyczasie przygotować masło ziołowe - miękkie masło wymieszać z natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po zdjęciu kukurydzy z grilla oderwać pozostałe liście, ułożyć kolby na półmisku, każdą z nich posmarować masłem pietruszkowym. Warto skorzystać z uchwytów do kukurydzy! Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2020