Przepis #09 - Buraki z grilla
2020-08-19
Składniki:
- 1 kg dużych buraków
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Buraki szorujemy, obieramy ze skóry, a następnie kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm. Oliwę i ocet mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i z solą. Warzywa układamy w płaskim naczyniu i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
KROK 2
Po tym czasie wyjmujemy je i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.
KROK 3
Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu, za bardzo rozgrzany grill może buraki nam przypalić. Grillujemy ok. 25 minut, sprawdzając widelcem miękkość.
Buraki przed podaniem skrapiamy je odrobiną octu winnego. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020