Przepis #08 - Grillowane eskalopki z piersi indyka
2020-08-19
Składniki:
- 1 średnia pierś z indyka (ok. 0,5 kg)
- ½ litra jogurtu naturalnego (typu greckiego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki curry
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Pierś indyka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy wszelkie żyłki i chrząstki, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy curry. Nacieramy mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, układamy w płaskim naczyniu i zalewamy jogurtem, by całe zostało w nim dokładnie zanurzone.
KROK 2
Tak przygotowane filety po owinięciu naczynia folią odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
KROK 3
Układamy plastry indyka na płycie żeliwnejpo gładkiej stronie lub tacce i kładziemy na rozgrzanym grillu. Pieczemy krótko 2-3 min na stronę, drób szczególnie w cienkich plastrach grilluje się dość szybko. Zewnętrzna strona powinna się zrumienić, a wnętrze pozostać soczyste i delikatne.
Grillowane eskalopki z indyka najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020