Przepis #08 - Grillowane eskalopki z piersi indyka

2020-08-19
Przepis #08 - Grillowane eskalopki z piersi indyka



Składniki:

  • 1 średnia pierś z indyka (ok. 0,5 kg)
  • ½ litra jogurtu naturalnego (typu greckiego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki curry
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Pierś indyka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy wszelkie żyłki i chrząstki, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy curry. Nacieramy mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, układamy w płaskim naczyniu i zalewamy jogurtem, by całe zostało w nim dokładnie zanurzone.

    KROK 2


    Tak przygotowane filety po owinięciu naczynia folią odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

    KROK 3


    Układamy plastry indyka na płycie żeliwnej po gładkiej stronie lub tacce i kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy krótko 2-3 min na stronę, drób szczególnie w cienkich plastrach grilluje się dość szybko. Zewnętrzna strona powinna się zrumienić, a wnętrze pozostać soczyste i delikatne.

    Grillowane eskalopki z indyka najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel