Przepis #07 - Boczniaki z grilla

2020-08-17
Przepis #07 - Boczniaki z grilla



Składniki:

  • 250 g średniej wielkości boczniaków
  • 50 ml oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chili
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy sos sojowy, musztardę, chili, sok z cytryny i pietruszkę. Cały czas mieszając wlewamy oliwę. Łączymy składniki marynaty w jednolitą masę.

    KROK 2


    Grzyby delikatnie myjemy i szybko osuszamy papierowym ręcznikiem, gdyż bardzo łatwo chłoną one wodę. Wkładamy je do marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    KROK 3


    Boczniaki grillujemy na płycie żeliwnejpo gładkiej stronie lub tacce, na średnio rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Jednocześnie rumienimy kawałki bagietki.

    Boczniaki podjemy ze zrumienionym na grillu pieczywem w towarzystwie liści szpinaku i rukoli. Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel