Przepis #07 - Boczniaki z grilla
2020-08-17
Składniki:
- 250 g średniej wielkości boczniaków
- 50 ml oliwy
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka chili
- sok z połowy cytryny
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy sos sojowy, musztardę, chili, sok z cytryny i pietruszkę. Cały czas mieszając wlewamy oliwę. Łączymy składniki marynaty w jednolitą masę.
KROK 2
Grzyby delikatnie myjemy i szybko osuszamy papierowym ręcznikiem, gdyż bardzo łatwo chłoną one wodę. Wkładamy je do marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
KROK 3
Boczniaki grillujemy na płycie żeliwnejpo gładkiej stronie lub tacce, na średnio rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Jednocześnie rumienimy kawałki bagietki.
Boczniaki podjemy ze zrumienionym na grillu pieczywem w towarzystwie liści szpinaku i rukoli. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020