Przepis #06 - Grillowana pierś z kurczaka

2020-08-17
Przepis #06 - Grillowana pierś z kurczaka



Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 22 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Filety (mogą być ze skórą) umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać je od wewnętrznej (nie gładkiej) strony rozkładając krawędzie tak, by nieco zwiększyły swą powierzchnię, przy jednoczesnym zmniejszeniu grubości.

    KROK 2


    Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą emulsję. Kurczaka zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na dwie godziny. Po godzinie mięso przewrócić na drugą stronę.

    KROK 3


    Na rozgrzany ruszt układać filety (w pierwszej kolejności skórą do dołu). Delikatne mięsa typu drób idealnie grilluje się na płycie żeliwnej na ryflowanej stronie, dostępne w naszym sklepie. Po zrumienieniu obrócić na druga stronę, drób grillujemy dość szybko, przy mniejszych kawałka po 2-3 min z każdej strony, grubsze filety nieco dłużej. Nie przeciągamy, aby mięso nie stało się twarde.

    Pierś z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z delikatną sałatką z sosem winegret i ze świeżym pieczywem. Kurczaka można śmiało zastąpić indykiem. Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel