Przepis #06 - Grillowana pierś z kurczaka
2020-08-17
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 22 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Filety (mogą być ze skórą) umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać je od wewnętrznej (nie gładkiej) strony rozkładając krawędzie tak, by nieco zwiększyły swą powierzchnię, przy jednoczesnym zmniejszeniu grubości.
KROK 2
Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą emulsję. Kurczaka zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na dwie godziny. Po godzinie mięso przewrócić na drugą stronę.
KROK 3
Na rozgrzany ruszt układać filety (w pierwszej kolejności skórą do dołu). Delikatne mięsa typu drób idealnie grilluje się na płycie żeliwnej na ryflowanej stronie, dostępne w naszym sklepie. Po zrumienieniu obrócić na druga stronę, drób grillujemy dość szybko, przy mniejszych kawałka po 2-3 min z każdej strony, grubsze filety nieco dłużej. Nie przeciągamy, aby mięso nie stało się twarde.
Pierś z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z delikatną sałatką z sosem winegret i ze świeżym pieczywem. Kurczaka można śmiało zastąpić indykiem. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020