Przepis #02 - Cheeseburger
2020-06-21
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 bułki do hamburgerów
- 4 plastry sera cheddar
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 4 plastry ogórka konserwowego
- 4 plastry pomidora
- 4 liście sałaty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
KROK 1
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa, wbić jajko, wyrobić masę, doprawiając ją tymiankiem, pieprzem i solą. Mokrymi dłońmi uformować cztery kulki. Do formowania burgerów idealnie nada się Prasa do hamburgerów.
KROK 2
Smażymy na mocno rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Tuż przed końcem na każdym burgerze położyć plaster sera i grillować aż do jego lekkiego roztopienia.
KROK 3
Na ruszcie grillujemy połówki bułek, przekrojoną stroną w kierunku żaru. Lekko je zrumienić. Wymieszać majonez i ketchup. Górną część bułki posmarować musztardą, spodnią powstałym sosem.
KROK 4
Układać kolejno sałatę, mięso z serem, plastry pomidora i konserwowego ogórka. Dla stabilności polecamy burgera przebić Bambusowym szpikulcem do szaszłyków.
Grillowany Cheeseburger znakomicie smakuje z frytkami z ziemniaków lub batatów. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020