Przepis #02 - Cheeseburger

2020-06-21
Przepis #02 - Cheeseburger



Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 plastry sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 plastry ogórka konserwowego
  • 4 plastry pomidora
  • 4 liście sałaty
  • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    KROK 1


    Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa, wbić jajko, wyrobić masę, doprawiając ją tymiankiem, pieprzem i solą. Mokrymi dłońmi uformować cztery kulki. Do formowania burgerów idealnie nada się Prasa do hamburgerów.

    KROK 2


    Smażymy na mocno rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony. Tuż przed końcem na każdym burgerze położyć plaster sera i grillować aż do jego lekkiego roztopienia.

    KROK 3


    Na ruszcie grillujemy połówki bułek, przekrojoną stroną w kierunku żaru. Lekko je zrumienić. Wymieszać majonez i ketchup. Górną część bułki posmarować musztardą, spodnią powstałym sosem.

    KROK 4


    Układać kolejno sałatę, mięso z serem, plastry pomidora i konserwowego ogórka. Dla stabilności polecamy burgera przebić Bambusowym szpikulcem do szaszłyków.

    Grillowany Cheeseburger znakomicie smakuje z frytkami z ziemniaków lub batatów. Smacznego!




Już niebawem kolejne nowości, porady i przepisy. Śledź naszą Bazę wiedzy, Facebook, Instagram i YouTube.
Activa Polska - Facebook Activa Polska - Instagram Activa Polska - Youtube

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel